Home / Bałkany / Bułgaria / Bułgarski olejek różany wyróżniony przez KE
Bulgarian_Rose

Bułgarski olejek różany wyróżniony przez KE

Lista bułgarskich produktów posiadających znak Chronionej Nazwy Pochodzenia i Chronionego Oznaczenia Geograficznego powiększyła się o słynny olejek różany. Wysoką jakość tego produktu oficjalnie potwierdziła Komisja Europejska, która dotychczas wyróżniła w ten sposób około 1200 produktów z całej UE, w tym 6 bułgarskich.

Za specyficzne cechy olejku różanego komisja uznała trwały zapach, jasny żółto-zielony odcień oraz zbalansowane połączenie substancji lotnych i węglowodorów. Właściwości te są ściśle związane z miejscem uprawy róż i odróżniają bułgarski olejek od innych. Przeznaczona do produkcji olejku róża damasceńska jest uprawiana od XIX wieku w Dolinie Róż w środkowej części Bułgarii w okolicach Kazanłyku. Zbierane przez 20-30 dni na przełomie maja i czerwca kwiaty muszą spełniać rygorystyczne wymogi. Róże są zbierane przed świtem, muszą mieć rozwinięty co najmniej jeden pąk, a ich pędy nie mogą być w żaden sposób uszkodzone. Zebrane płatki muszą być poddane destylacji nie później niż 10-15 godzin od zbioru.

Bułgaria jest jednym z największych producentów i eksporterów olejku różanego na świecie i największym w UE. Jest on wykorzystywany przede wszystkim do produkcji kosmetyków, ale znajduje swoje zastosowanie również w przemyśle farmaceutycznym. 1 kg olejku kosztuje ok. 2900 – 3100 EUR, a do jego wyprodukowania potrzeba aż 3,5 tony płatków róż.

Źródło: actualno.com, pressadaily.bg, segabg.com

About Alicja Dytkowska

KOMENTARZE