Home / Bałkany / Grecja / Grecja: 5-letnia wiza dla obcokrajowców kupujących nieruchomości

Grecja: 5-letnia wiza dla obcokrajowców kupujących nieruchomości

Obywatele innych krajów, którzy zainwestują w Grecji w nieruchomości warte co najmniej 300 tys. EUR będą mogli ubiegać się o 5-letnią wizę. Dla tych, którzy wybiorą karierę przedsiębiorcy i zainwestują powyżej 100 tys. EUR, przewidziano możliwość otrzymania pozwolenia na pobyt dla dziesięciu pracowników na stanowisku kierowniczym, pod warunkiem  wykonywania czynności zawodowych w Grecji.

Szczegółowe ustalenia zostaną zawarte w projekcie ustawy Ministerstwa Rozwoju, Konkurencyjności, Infrastruktury, Transportu i Sieci, która zostanie opublikowana w najbliższych dniach, a która dotyczy ułatwienia inwestycji strategicznych w Grecji.

„Łatwa wiza”, jak pracownicy Ministerstwa Rozwoju podają Ateńskiej i Macedońskiej Agencji Informacyjnej, dotyczy obywateli innych krajów oraz członków ich rodzin, którzy nabywają nieruchomości mieszkalne w Grecji, warte powyżej 300 tys. EUR, a zakupu dokonuje tylko jeden właściciel.

Okres 5 lat, przez który wiza będzie ważna, nie wliczy się w czas uzyskiwania greckiego obywatelstwa ani nie upoważni do wykonywania dowolnie wybranej pracy w Grecji. Poza tym, wizę będzie można odnowić na dowolny czas, w którym będzie się właścicielem danej nieruchomości.

Agenci rynku szacują, że fakt ten będzie ważnym impulsem do wspierania rynku nieruchomości, zwłaszcza przez kapitały rosyjskie.

Ponadto, także w ramach przyciągania inwestycji, Ministerstwo Ekonomii planuje wprowadzenie zachęt podatkowych (tak jak przewiduje to prawo brytyjskie) dla tych, którzy zechcą wykorzystać swe przychody w Grecji.

Źródło: kathimerini.gr

About Rita Winiarska

Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego i Universidad de Alicante. Miłośniczka języków obcych, podróży i wszystkiego, co greckie. W wolnych chwilach czyta, pisze, tłumaczy i szlifuje języki.
KOMENTARZE